Ήρθε η στιγμή που το μωράκι σου μεγάλωσε και ψάχνεις ιδέες για παιδικό δωμάτιο.

Τι θα πρέπει να σκεφτείς αρχικά?

Πριν από την έναρξη της ανακαίνισης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις ανάγκες του παιδιού και να αναζητήσουμε έμπνευση από τα ενδιαφέροντά του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα αγαπημένα χρώματα, θέματα αγαπημένων χαρακτήρων, σπορ ή άλλες δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που αντανακλά την προσωπικότητά του θα συμβάλει στην ευημερία και την ευτυχία του.

Αν λοιπόν βάψεις τους τοίχους ή βάλεις μια ταπετσάρια, σκέψου τι χρώμα του αρέσει αλλά και ποιά χρώματα είναι ιδανικά για παιδικό δωμάτιο. Μπορείς βεβαία αντί να το βάψεις, απλά να αλλάξεις την κουρτίνα και να παίξεις με χρώμα στα επίπλα, κατί που έκανα εγώ στο δωμάτιο του γιού μου.

Παιδικό δωμάτιο Γιώργου. -κουρτίνα

Ανακαίνιση Παιδικού δωματίου – από Marie

Χρώματα και συνδυασμοί για παιδικό δωμάτιο:

Στα παιδικά δωμάτια μπορύμε να παίξουμε με το χρώμα αλλά και το θέμα που αρέσει στο παιδί θα μας οδηγήσει στα χρώματα που θα επιλέξουμε. Αν το παιδί ενδιαφέρεται για την αστρονομία, ένας τοίχος με αστέρια και πλανήτες ή μια φωτιστική συσκευή που αναπαριστά τον ουρανό μπορεί να δώσει μια ατμόσφαιρα ατελείωτης περιπέτειας. Αντίστοιχα, για ένα παιδί που αγαπά τα ζωάκια, ένας τοίχος με ζωγραφισμένα ζώα ή μια σειρά από παιχνιδιάρικα και χρωματιστά κουρτίνια με ζωάκια μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή.

Αν του αρέσει κάποιο έντονο χρώμα, βάλτε το μόνο σε ένα στοιχείο και προτιμήστε πιο ήρεμα χρώματα στο υπόλοιπο δώματιο. Εγώ επέλεξα το κίτρινο που υπήρχε ήδη πάνω στο ελικόπτερο που έχει το σκέπαστρο του κρεβατιού και σαν χρώμα, είναι το χρώμα της χαράς και της αυτοεκτίμησης. Το πολύ κίτρινο όμως μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και κάποιος να νοιώσει άγχος  και ανησυχία. Γι αυτό τα υπόλοιπα έπιλα του χώρου είναι άσπρα με γαλάζιο που είναι το χρώμα της γαλήνης και της πνευματικής ηρεμίας.  Το ίδιο και το χαλάκι του είναι σε χρώμα γαλάζιο και σε σχέδιο σύννεφο καθώς το θέμα μας είναι τα αεροπλάνα.

παιδικό δωμάτιο Γίωργου κρεββάτι

Παιδικό δωμάτιο By Marie

Άλλος ωραίος συνδυασμός για κορίτσια είναι το ροζ με το τυρκουάζ. Το ροζ είναι το χρώμα της αγκαλιάς και της φροντίδας ενώ ένα ανοιχτό τυρκουάζ είναι τονωτικό και αναζωογονητικό και έτσι το συμπληρωνεί τέλεια.

Για τους χρωματικούς συνδυασμούς καλό είναι να εμπιστεύεστε κάποιον επαγγελματία γιατί στα χρώματα υπάρχει η τονική κλίμακα και έτσι αυτό κάνει όλη τη διαφορά για την ένταση του χρώματος και του συναισθήματος που μας προκαλεί.

Θα σας έλεγα πως ανάλογα με τον τόνο όλα τα χρώματα μπορούν να ταιριάξουν σε ένα παιδικό δωμάτιο ίσως εκτός από το έντονο κόκκινο γιατί προκαλεί εκνευρισμό. Και γενικά καλό θα ήταν να παίξετε με δύο χρώματα και αποχρώσεις αυτών και όχι περισσότερα για να αποφύγετε ένα υπερβολικό αποτέλεσμα.

Επιπλοσύνθεση σε παιδικό δωμάτιο

Παιδικό δωμάτιο by Marie

Επιπλοσύνθεση και σχεδισμός.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η επιλογή του επίπλου. Ένα πρακτικό κρεβάτι, ένα λειτουργικό γραφείο και αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να είναι μέρος του σχεδιασμού. Επίσης, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του μελλοντικού ενήλικου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δωμάτιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καθώς μεγαλώνει.

Ένας επαγγελμάτιας θα μετρήσει τον χώρο σας και θα σας προτείνει μια επιπλοσύνθεση που θα ταιριάζει στις τωρινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες του παιδιού. Καλό είναι να υπάρχουν περιθώρια για μελλοντικές αλλαγές καθώς μεγαλώνει το παιδί. Για παραδείγμα σε αυτήν την επιπλοσύνθεση που σχεδίασα για τον γιο μου τα γαλάζια ντουλαπάκια μπορεί κάποια στιγμή να αλλαχτούν σε γκρι (που επίσης ταιριάζει με το κίτρινο), τα συννεφάκια πόμολο σε ένα μοντέρνο inox σχέδιο και με ένα ασπρόμαυρο χαλί όλο το δωμάτιο να μετατραπέι σε εφηβιικό. Στην επιπλοσύνθεση ζήτησα να μπορεί να αφαιρεθεί το μεσαίο ράφι όπου υπάρχει πρίζα για τηλεόραση, στην περίπτωση που θα θελήσει μελλοντικά να βάλει μια.

Ένας σωστός επαγγελματίας, δε θα σας δώσει απλά μια ωραία λύση αλλά θα σας έχει κάνει πρόβλεψη και για μελλοντικές αλλαγές αφού έχετε μοιραστεί μαζί του τις ανάγκες σας. Έτσι θα σας γλιτώσει χρήματα αφού δεν θα χρειάζεστε συνέχεια μεγάλες αλλαγές καθώς μεγαλώνει το παιδί και θα θέλει μια ανανέωση. Επίσης ενώ σχέδιο για επιπλοσύνθεση θα σας κάνουν σε οποιοδήποτε επιπλάδικο, ο επαγγελμάτιας θα προσέξει και θα σας συμβουλέψει σε μικρές λεπτομέρειες, όπως είναι τα χρώματα, την κουρτίνα, το χαλί, το φωτιστικό και όλα αυτά που θα κάνουν το δωμάτιο του παιδιού σας μοναδικό. 

abstract study flying

‘Flying’  – by Marie

Τέλος, η προσθήκη προσωπικών στοιχείων είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί ένας χώρος που αντανακλά την προσωπικότητα του παιδιού. Φωτογραφίες, καλλιτεχνικά έργα, ή ακόμα και χειροποίητες δημιουργίες μπορούν να εκτιμηθούν και να διακοσμήσουν το χώρο.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για θέματα που αφορούν την τέχνη και τη διακόσμηση? Ακολούθησε τους λογαρισμούς μου στο

Instagram: https://www.instagram.com/marieartisticjoy/

και στο Facebook: https://www.facebook.com/marieartisticjoy

With Artistic Joy,

Marie

Share This