‘Ενα πράγμα μας έρχεται στο μυάλο όταν σκεφτόμαστε την ανακαίνιση μπάνιου, ‘Ωχ!’.

Ωστόσο το μπάνιο είναι το πρώτο που πρέπει να ανακαινίσουμε αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το χώρο μας. Γιατί το μπάνιο είναι το μέρος που χρησιμοποιούν όλα τα μέλη της οικογενείας σε μεγάλη συχνοτήτα και έτσι είναι φυσικό να παρουσιάζει μετά από χρόνια φθορές. Ακομά και οι επισκέπτες μας, θα επισκεφτούν το μπάνιο μας. Επιπλέον επειδή είναι ενάς προσωπικός χωρός που έχει να κάνει με την υγιείνη, ένα καλαίσθητο, λειτουργικό μπάνιο θα δώσει άλλη αξία στο ακινητό μας, ειδικά αν θέλουμε να το νοικιάσουμε ή να το πουλήσουμε.

Ας δούμε όμως από που να ξεκινήσουμε και τι θα πρέπει να προσέξουμε.

ανακαίνιση μπάνιου σε σπίτι στη Γλυφάδα

Ανακαίνιση Μπάνιου – από Marie & partners

Συμβουλές για ανακαίνιση μπάνιου:

 1. Σωστή μελέτη του χώρου:

Σκεφτείτε ποιες είναι οι αναγκές σας και πόσα άτομα θα εξυπηρετεί το μπάνιο. Θέλετε μπανιέρα ή ντουζιέρα? μήπως το πλυντηρίο ρούχων χρειάζεται να αλλάξει θέση ή η λεκάνη να μετακινηθεί για να βάλετε ένα μεγαλύτερο επίπλο?

Καταγράψτε τις αναγκές σας και τις αλλαγές που επιθυμείτε να γίνουν.

 2.Επιλογή Υλικών: Συνδυάζοντας Αισθητική και Πρακτικότητα

Κατά την επιλογή υλικών για την ανακαίνιση μπάνιου, σκεφτείτε όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και τη λειτουργικότητα. Ποια υλικά είναι ανθεκτικά στο νερό και εύκολα στη συντήρηση; Πολλές φορές ένα φτηνό πλακάκι, τελικά θα το πληρώσετε διπλά. Μπορεί να σας φαίνονται ίδια φαινομενικά αλλά το θέμα είναι να αντέχουν στο χρόνο, γι αυτό πάντα να σκέφτεστε τη σχέση ποιότητας και τιμής.

Αναφορικά με τα έπιπλα μπάνιου, μια προτείνομενη λύση είναι τα ‘κρεμαστά’. Το καθάρισμα του δαπέδου είναι πιο εύκολο και κάνει το χώρο μας να φαίνεται μεγαλύτερος, λόγω του ότι δεν ΄πατούν΄ τα έπιπλα στο δαπέδο. 

 

έπιπλο μπάνιου, φωτό από Photo by Sanibell BV on Unsplash

Photo by Sanibell BV on Unsplash

3.Μόνωση, Υδραυλικές και Ηλεκτρολογικές Εργασίες.

Είναι πιθανό να χρειαστεί αποξήλωση των παλιών εγκαταστάσεων και αντικατάστση τους με νέας τεχνολογίας υλικά. Για παράδειγμα αν διαλέξουμε λεκάνη με εντιχοισμένο καζάνακι. Είναι σημαντικό να ελεγχθούν οι σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης γιατί μπορεί να χρειάζονται αλλαγή. Μία σωστή μόνωση είναι επίσης απαραίτητη στο μπάνιο. Ειδικά στην περιπτώση αντικατάστασης μπανιέρας με χτιστή ντουζιέρα. Αλλά και σε κάθε περιπτώση αλλαγής πλακιδίων μια σωστή υγρομόνωση θα σας γλιτώσει από μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις.

Απαραίτητη είναι και η ηλεκτρολογική μελέτη σε μια ανακαίνιση μπάνιου βάση των αναγκών σας. Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερες πρίζες, μπορεί να βάλετε κρυφό φωτίσμο για να δημιουργήσετε την ανάλογη ατμόσφαιρα. Μπορεί τα φωτιστίκα που θέλετε να είναι οροφής ή απλίκες. ‘Ολα αυτά θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί από την αρχή για να γίνουν και οι αντίστοιχες εργάσιες και να μην χασέτε χρόνο και χρήμα., σε τυχόν εκ των υστέρων αλλαγές.

φωτογραφία μπάνιου από Photo by Grace Kelly on Unsplash

Photo by Grace Kelly on Unsplash

4. Χρώματα και Συνδυασμοί για Ανακαίνιση μπάνιου:

Το χρώμα στο μπάνιο έχει να κάνει με το ύφος και το στιλ που σας αρέσει. Αν είσαστε του κλασσικού θα προτιμήσετε πιο γήινες αποχρώσεις. Αν είσαστε πιο μοντέρνοι και τολμηροί μπορείτε να παίξετε με χρώμα. Ωστόσο αν το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο χαλάρωσης για έσας, επιλέξτε πιο παλ χρώματα και όχι έντονα.

Μπορείτε σαν διακοσμητικό να έχετε κάποιο μικρό φυτό ή κάποιο καδράκι με αγαπημένα σας λουλούδια.

5. Φωτισμός:

Το φυσικό φως και ο φυσικός αερισμός είναι ότι καλύτερο. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, έχετε αρκετές επιλογές για να ένα αποτέλεσμα που να σας ικανοποιεί.

Επιλέξτε κρυφό φωτισμό για την ώρα που θα χαλαρώνετε κάνοντας μπάνιο ή ντουζ και επαρκή στοχευμένο φωτισμό για όταν βάφεστε ή χρησιμοποιείτε τον νιπτήρα. Ύπαρχουν αρκετές επιλογές στην αγορά που θα καλύψουν τις αναγκές σας, αναλόγα με την χρήση και την αισθητική σας κάθε φορά.

Τι θα πρέπει να προσέξεις σε μια ανακαίνιση μπάνιου:

Από την εμπειρία μου θα σου πω, εμπιστεύσου έναν έμπειρο μηχανικό στις ανακαινίσεις και μην κάνεις το λάθος που κάνουν πολλοί, να πας ξεχωριστά σε ιδιώτες. Θα σου κοστισεί πολύ περισσότερο το να μην εμπιστευτείς επαγγελματία και δεν θα έχεις και τη σωστή επιβλέψη, οπότε μπορεί να το μετανιώσεις στο μέλλον.

Η οργάνωση και η επίβλεψη ενός εργοταξίου από μόνο του είναι κάτι πολύπλοκο και χρονοβόρο, για αυτό απαιτεί Πολιτικό Μηχανικό ειδικευμένο στις ανακαινίσεις σπιτιών, ο οποίος μέσα σ’ όλα θα φροντίσει και για τα νομιμοποιητικά έγγραφα του έργου (πολεοδομία, δήμος, ΙΚΑ), τα οποία αν δεν γίνουν νόμιμα μπορεί να πλήρωσετε πρόστιμα ως ιδιοκτήτες του έργου. Επίσης ένας έμπειρος μηχανικός θα σου βγάλει το σωστό χρονοδιάγραμμα και κοστολόγιο και θα ξέρεις από την αρχή τι να περιμένεις και όλα τα στάδια της ανακαίνισης. 

Αν το αποφασίσεις, επικοινώνησε μαζί μου για μια προσφορά. Και μην ξεχάσεις να βάλεις λίγη τέχνη στο μπάνιο σου, θα αναβαθμιστεί άμεσα και θα σου φτιάχνει και τη διάθεση ένα ωραίο καδράκι.

desert rose, flower, acrylic painting

‘Desert Rose’  print – by Marie

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για θέματα που αφορούν την τέχνη και τη διακόσμηση? Ακολούθησε τους λογαρισμούς μου στο

Instagram: https://www.instagram.com/marieartisticjoy/

και στο Facebook: https://www.facebook.com/marieartisticjoy

With Artistic Joy,

Marie

Share This