Ήρθε η ώρα για μια ανανέωση και αναρωτιέσαι τι χρώμα να βάψω το σαλόνι μου? Διάβασε εδώ για όλα τα χρώματα και πως αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία σου, για να δεις τι σου ταιριάζει. Κάθε χρώμα φέρνει μια διαφορετική ενέργεια και συναισθηματική αντίδραση.

Επιλογή Χρωμάτων:

 1. Κόκκινο: Ενέργεια και Θερμότητα:

Το κόκκινο είναι δυναμικό και φωτεινό χρώμα που προσδίδει ενέργεια και ζωντάνια. Είναι ιδανικό για χώρους όπου θέλετε να δημιουργήσετε μια θερμή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Συνδυάστε το με ουδέτερα χρώματα για να τονίσετε τη δύναμή του. Ενδείκνυται για τον χώρο της τραπεζαρίας, όπου μαζευόμαστε για φαγητό και συζήτηση. Προσοχή να μην χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη επιφάνεια γιατί μπορεί να κουράσει. Επίσης επειδή είναι αρκετά έντονο, θα πρότεινα περισσότερο το πορτοκαλί γιατί το κόκκινο ενώ διεγείρει τις συζητήσεις μπορεί να μετατρέψει μια φιλική συζήτηση σε καβγά.

2. Μπλε: Ηρεμία και Ευρυχωρία:

Το μπλε είναι ένα χρώμα που συνδέεται με την ηρεμία και τη σταθερότητα. Είναι ιδανικό για χώρους όπου θέλετε να δημιουργήσετε μια αίσθηση ευρυχωρίας και ηρεμίας. Το χρησιμοποιούμε συχνά σε κραββατοκάμαρες. Συνδυάστε το με ροζ πινελιές για να πετυχέτε ένα πιο ζεστό αποτέλεσμα, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε σκούρο μπλε. Ταιριάζει επίσης με έπιπλα σε φυσικούς τόνους.

3. Πράσινο: Φυσική Εναρμόνιση

Το πράσινο συνδέεται με τη φύση και την αρμονία. Είναι μια άριστη επιλογή για χώρους που θέλετε να αναδείξετε τη φυσική ομορφιά. Είναι ένα χρώμα που μπορεί να δημιουργήσει μια ευχάριστη και ήρεμη ατμόσφαιρα. Το πράσινο, λόγω της ηρεμίας που φέρνει, είναι ιδανικό για κάθε δωμάτιο. Έχει μια ευρεία γκάμα σαν χρώμα και έτσι έχετε πολλές επιλογές.

4. Κίτρινο: Το χρώμα της σοφίας και της χαράς.

Το κίτρινο είναι ενα χρώμα φωτείνο και αισιόδοξο. Εδείκνυται για χώρους γράφειου καθώς φέρνει καθαρότητα σκέψης αλλά και για παιδικό δωματίο σε μικρές δόσεις, επειδή συμβολιζεί τη χαρά και το φως του ήλιου. Στο σαλόνι είναι ωραίος συνδυασμός με το γκρι που του φέρνει ισορροπία. Θα ταιρίαξει στο χώρο σας, ειδικά αν έχετε το γραφείο σας στο σαλόνι. Γκρι ανοιχτό και όχι σκούρο ποντικί, που ενδέχεται να σας καταθλίψει.  Χρησιμοποιήστε το σε μικρές δόσεις γιατί μπορεί να είναι αρκετά έντονο και μακροπόθεσμα να σας κουράσει.

5.  Άσπρο: Διαχρονικά κλασσικό

Αν σας αρέσει η απλότητα και θέλετε ένα αέρινο απότελεσμα, διαλέξτε το άσπρο. Μία σίγουρη κλασσική λύση για να μην πονοκεφαλιάζετε με το ερώτημα, τι χρώμα να βάψω το σαλόνι μου?

Μπορείτε να παίξετε στο χώρο με διαφορετικούς τόνους του άσπρου ή να χρησιμοποίησετε διαφορετικές ύφες. Το άσπρο αναδεικνύει όλα τα υπολοίπα χρώματα, οπότε μπορείτε άνετα να προσθέσετε κάποιο χρώμα ακόμα. Τα έπιπλα από ξύλο θα δώσουν μια ζεστάσια στο χώρο. Το μπεζ είναι μια εναλλακτική επιλογή αν προτιμάτε ένα πιο θερμό αποτέλεσμα.

Προσοχή μην το παρακάνετε με το άσπρο, στη χώρα μας με τόση ηλοφάνεια, το άσπρο μπορεί να είναι εκθαμβωτικό και κουραστικό. Συνδυάστε το με θερμά χρώματα και διάφορες υφές για ένα αποτέλεσμα πλούσιο και όχι μονότονο και βαρετό.

6. Μαύρο: Το χρώμα της δύναμης αλλά και του δράματος.

Το μαύρο σίγουρα θα δώσει ένα σοφιστικέ και μυστηριώδες  λουκ στο χώρο σας. Μπορείτε να βάψετε έναν τοίχο μαύρο για να δώσετε βάθος σε ένα χώρο. Προσοχή στην υπερβολή γιατί μπορεί να βαρύνει ο χωρός σας και μακροπρόθεσμα να σας κουράσει. Προσωπικά προτίμω μικρές πινελίες από μαυρό στον χώρο παρά μεγάλες επιφάνειες σε αυτό το χρώμα. Συνδυάστε το με μπεζ για ένα πιο ζεστό αποτέλεσμα.

7. Γκρι: Ήσυχο, ουδέτερο και πρακτικό.

Το γκρι είναι ένα ουδέτερο χρώμα που υπήρξε και πολύ της μόδας τελευταία. Είναι μια ασφαλής επιλογή, την οποία εγώ δεν προτιμώ.  Όπως και το άσπρο μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα χρώματα και για αυτό αρκετοί το επιλέγουν. Προτίμησε ένα αρκετό ανοιχτό γκρί για ένα ανάλαφρο αποτέλεσμα παρά ένα μουντό γκρι που ίσως βαρύνει το χώρο σου.

Το γκρι ψυχολογικά είναι ένα χρώμα χωρίς χαρακτήρα που χρησιμοποιήθηκε πολύ από επαγγελματίες που όμως ‘φοβούνται΄το χρώμα ή δεν γνωρίζουν την ψυχολογία του χρώματος. Εγώ θα σου πρότεινα να το αποφύγεις γιατί από επαγγελματικές μελέτες, το γκρι είναι ένα χρώμα που φέρνει κατάθλιψη. Γι αυτό αν το επιλέξεις  συνδύασε το με ένα από τα παραπάνω χρώματα που σου φέρνει χαρά και έτσι δεν θα κυριαρχεί στον χώρο, αλλά θα λειτουργήσει σαν βάση για να αναδείξει άλλα στοιχεία του χώρου.

overcomer portrait mockup-2

Επίλυση Κοινών Διλημμάτων:

1.Μικρός Χώρος: Επιλογές για Ευρυχωρία 

Εάν ο χώρος είναι μικρός, προτιμήστε ανοιχτά χρώματα όπως λευκό, ανοιχτό γκρι ή ανοιχτό μπεζ. Αυτά τα χρώματα δημιουργούν την ψευδαίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Συνδυάστε ωστόσο με άλλα χρώματα, για ένα χαρούμενο αποτέλεσμα.

Βάλτε χρώμα στα υφάσματα των επιπλών ή των κουρτίνων σας. Το χρώμα ανέβαζει την ψυχολογία σας και ένας ζεστός χωρός μας ‘κρατάει’ σε συγκρίση με έναν ουδέτερο, χωρις χαρακτήρα χώρο. Μην φοβάστε να το εντάξετε στην ζωή σας.

2. Σκουρόχρωμα Έπιπλα: Ουδέτερα Χρώματα στους Τοίχους:

Εάν τα έπιπλά σας έχουν έντονα χρώματα, επιλέξτε ουδέτερα χρώματα για τους τοίχους για να διατηρήσετε την ισορροπία και να αποφύγετε τον χαοτικό χαρακτήρα. Και το αντίστροφο φυσικά. Δηλαδή θέλουμε μια ισορροπία στο χώρο μας.

Τελικές Σκέψεις πάνω στο ερώτημα, τι χρώμα να βάψω το σαλόνι μου?

Η επιλογή του χρώματος για το σαλόνι σας είναι προσωπική και πρέπει να αντικατοπτρίζει το στυλ και τα γούστα σας. Παρατηρήστε πώς τα χρώματα φωτίζουν τον χώρο σας και πώς επηρεάζουν την αίσθησή σας. Με λίγη προσοχή και σκέψη, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σαλόνι που θα είναι όχι μόνο λειτουργικό, αλλά και αισθητικά εναρμονισμένο με τον προσωπικό σας τρόπο ζωής.

Και μην ξεχνάτε πως τα έργα τέχνης μπορούν να μεταμορφώσουν τους τοίχους σας και τον χώρο σας. Γι αυτό και αγαπώ τις ειδικές παραγγελίες στους πίνακες γιατί εμπνέομαι από τις απαιτήσεις των πελατών τόσο από το θέμα αλλά και όσο από τη διάσταση και τα χρώματα που αγαπούν.

Σκεφτείτε λοιπόν ποιά χρώματα σας κάνουν να νοιώθετε όμορφα και εντάξτε τα στο χώρο σας.

evil eye print hanging on the wall

‘Evil eye’ – by Marie

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για θέματα που αφορούν την τέχνη και τη διακόσμηση? Ακολούθησε τους λογαρισμούς μου στο

Instagram: https://www.instagram.com/marieartisticjoy/

και στο Facebook: https://www.facebook.com/marieartisticjoy

With Artistic Joy,

Marie

Share This