1. Έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων.

Η τέχνη, αυτό το απαράμιλλο μέσο εκφρασης, είναι πολύ περισσότερο από απλά χρώματα, πινέλα και καμβάς. Και εδώ θα εξετάσουμε τα οφέλη της τέχνης. Είναι ένα παράθυρο στην ψυχή μας, ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει την εσωτερική μας κατάσταση. Από τη ζωγραφική στη γλυπτική και από το θέατρο στη μουσική, η τέχνη επιτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Στον επίπεδο της καθημερινής ζωής, η ενσωμάτωση της τέχνης στον χώρο μας έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχολογική μας ευημερία.

Αρχικά, η τέχνη λειτουργεί ως μέσο έκφρασης. Όταν δημιουργούμε ή απολαμβάνουμε ένα έργο τέχνης, αφήνουμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας και τη φαντασία μας να ρέουν ελεύθερα. Αυτή η ελευθερία έκφρασης λειτουργεί σαν ένας ψυχολογικός απελευθερωτής. Έτσι, μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που δυσκολευόμαστε και αντιμετωπίσουμε συναισθηματικά βάρη. Η δημιουργικότητα μέσα από την τέχνη μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας. Μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την ένταση και να ενισχύσουμε τον συναισθηματικό μας κόσμο.

orchid painting - οφέλη της τέχνης

'Pure grace', by Marie

2. Οφέλη της τέχνης στην ψυχική υγεία:

Η τέχνη δεν είναι μόνο ένας τρόπος αυτοεκφραστικής δραστηριότητας αλλά και ένα μέσο για την αντιμετώπιση του στρες και της άγχους. Καθώς εμβαθύνουμε στη δημιουργική διαδικασία, επικεντρωνόμαστε στην εκτέλεση του έργου μας και απομακρυνόμαστε από τις καθημερινές πιέσεις. Το να αφιερώνουμε χρόνο στην τέχνη μας είναι σαν να δίνουμε μια ανάσα στον εγκέφαλό μας, ενισχύοντας την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τις πιέσεις της καθημερινότητας. Ειδικά η ζωραφική είναι ένα είδος διαλογίσμου που ‘ξεκουράζει’ τον εγκέφαλο.

Τέλος, η τέχνη επιτελεί σημαντικό ρόλο στην προώθηση της θετικής ψυχικής υγείας. Είναι ένα μέσο που μας ενώνει με την ομορφιά και τη δημιουργία. Μπορούμε να αποδράσουμε από τις προκλήσεις της ζωής επειδή μας παρέχει έναν αφηρημένο κόσμο. Η συνεχής έκθεση σε τέχνη ενισχύει την θετική μας αντίληψη, διευρύνει τον πνευματικό μας κόσμο και βοηθά στη δημιουργία ενός ισορροπημένου και υγιούς εσωτερικού κόσμου.

Να προσθέσω έδω, πως δεν χρειάζεται τόσο το ταλέντο στην ενασχολήση με την τέχνη, όσο το μερακί και η σκληρή δουλειά. Όσο πιο πολύ ‘μελετάς’ και κάνεις πρακτική εξάσκηση τόσο καλύτερος θα γίνεσαι.

all 7 chakra paintings near an armchair, οφέλη της τέχνης

'7 chakra' paintings - by Marie

3. Γιατί να έχω τέχνη στον χώρο μου?

Η τέχνη επιτελεί σημαντικό ρόλο στην προώθηση της θετικής ψυχικής υγείας. Είναι ένα μέσο που μας ενώνει με την ομορφιά και τη δημιουργία, παρέχοντάς μας έναν αφηρημένο κόσμο όπου μπορούμε να αποδράσουμε από τις προκλήσεις της ζωής. Η συνεχής έκθεση σε τέχνη ενισχύει την θετική μας αντίληψη, διευρύνει τον πνευματικό μας κόσμο και βοηθά στη δημιουργία ενός ισορροπημένου και υγιούς εσωτερικού κόσμου.

4. Οφέλη της τέχνης στα παιδιά.

Τα όφελη της τέχνης είναι πολλά και ποικίλα, ειδικά στα παιδιά. Βοηθάει στην απόκτηση λεπτής κινητικής δεξιότητας, προάγει την δημιουργικότητα και την έλευθερη σκέψη.  Έρευνες δείχνουν ότι ένα παιδί που ασχολείται με τις τέχνες είναι αυθεντικό και του αρέσει να ανακαλύπτει, να καινοτομεί και να βελτιώνεται πνευματικά και μπορεί να κατανοεί τα συναισθήματα του καλύτερα. Γι αυτό και είναι σημαντικό το παραμύθι για το παιδί, αλλά και η ενασχολήση του με κάποιο είδος τέχνης.

poker face mockup2

'Poker face' - by Marie

Συνοψίζοντας, η σύνδεση της τέχνης με την ψυχολογία είναι βαθιά και σύνθετη. Η δημιουργία και η απόλαυση τέχνης ενισχύουν την αυτοσυνειδησία μας, ανοίγοντας ένα παράθυρο στην εσωτερική μας κατάσταση. Η ύπαρξη τέχνης στον χώρο μας δημιουργεί ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και ενισχύει την ψυχολογική μας ευημερία. Είναι, επομένως, προφανές ότι η τέχνη δεν είναι απλά διακοσμητική, αλλά ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας που συνεισφέρει στην ποιότητα της ψυχής μας και την υγεία μας.

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για θέματα που αφορούν την τέχνη και τη διακόσμηση? Ακολούθησε τους λογαρισμούς μου στο

Instagram: https://www.instagram.com/marieartisticjoy/

και στο Facebook: https://www.facebook.com/marieartisticjoy

With Artistic Joy,

Marie

Share This