Ήρθε η ώρα να διακοσμήσετε το χώρο σας και θέλετε να συνδυάσετε δημιουργικότητα με θαλπωρή επιλέγοντας τον σωστό πίνακα για το σαλόνι; Και αναρωτιέστε τι πίνακα να διαλέξω για το σαλόνι; Η επιλογή του κατάλληλου πίνακα για το σαλόνι σας δεν είναι μόνο μια καλλιτεχνική επιλογή, αλλά επηρεάζει και την αισθητική του χώρου σας. Το σαλόνι αποτελεί τον πυρήνα του σπιτιού, τον χώρο όπου συναντιούνται οικογένεια και φίλοι για στιγμές χαλάρωσης και κοινωνικοποίησης. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή ενός πίνακα, ποια κορνίζα ταιριάζει καλύτερα και πώς να ενσωματώσετε τον πίνακα στον χώρο σας.

sunflower painting in space1

 

Κριτήρια για την επιλογή του πίνακα για σαλόνι:

1. Στυλ και Αισθητική:

Αρχίστε εξετάζοντας το στυλ του σαλονιού σας. Αν ο χώρος είναι διακοσμημένος σε μοντέρνο ύφος, επιλέξτε έναν πίνακα με σύγχρονη τέχνη. Αν έχετε κλασική διακόσμηση, ενδιαφερθείτε για έργα τέχνης που αντικατοπτρίζουν την κλασική αισθητική. Για minimal διακόσμηση, επιλέξτε πίνακες αφηρημένης τέχνης με έντονο χρώμα για αντιθέση ή με σκούρα χρώμα για μια πιο ήπια επιλογή. Αν το σαλόνι σας είναι σε σκούρες αποχρώσεις, επίσης ένας πίνακας με χρώμα θα το φώτιζε και θα δημιουργούσε ένα σημειο αναφοράς στο χώρο. Αν είσαστε λάτρεις του ρομαντικού ύφους επιλέξτε πίνακες με λουλούδια που δίνουν πάντα μια αίσθηση φρεσκάδας και μια νότα χαλάρωσης στον χώρο. Οι πίνακες με φιγούρες είναι μια καλή επιλογή για έναν μοντέρνο χώρο. Για τους λάτρεις του έθνικ στιλ, πίνακες που απεικονίζουν ζώα όπως τίγρεις, ελέφαντες, κτλ σε συνδυασμό με διακοσμητικά από τα ταξίδια σας θα έδεναν όμορφα στο χώρο.

2. Θέμα και Σημασία:

Σε σύναρτηση με το στυλ και την αισθητική του χώρου, επιλέξτε ένα θέμα που σας εκφράζει ή που έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για εσάς. Μπορεί να είναι μια αφηρημένη εικόνα, ένα τοπίο, ή ακόμη και ένα έργο με συγκεκριμένη θεματολογία. Είναι σημαντικό οι πίνακες που έχετε στον χώρο σας να μιλούν στην καρδιά σας, γιατί τότε εκτός από ένα σημείο αναφοράς στο χώρο, αποκτούν και ένα θεραπευτικό ρόλο για την ψυχολογία σας. Γι αυτό και μπορείτε να ζητήσετε από έναν καλλίτέχνη, να δημιουργήσει έναν πίνακα ειδικά για εσάς, που ίσως σαν ξυπνάει μια γλυκιά ανάμηση ή σας εμπνέει δημιουργικά. Για εμένα οι προσωποποιημένες παραγγελίες αποτελούν μεγάλη πηγή εμπνευσης για να δημιουργήσω κάτι συγκεκριμένο που θα σας αγγίζει ψυχικά. Και έτσι είμαι πάντα πρόθυμη να απαντήσω στην ερώτηση τι πίνακα να διαλέξω για το σαλόνι μου.

music woman Mockup4

3.Μέγεθος του Χώρου και Τοποθέτηση:

Προσαρμόστε το μέγεθος του πίνακα στον χώρο. Ένας μεγάλος πίνακας για το σαλόνι μπορεί να δώσει εντυπωσιακό χαρακτήρα, και ταιριάζει πολύ στον τοίχο που ακουμπά η πλάτη του καναπέ. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε και ένα ‘παιχνίδι’ με πολλά μικρά κάδρα σε έναν τοίχο. Δηαλδή να δημιουργήσετε μια γκαλερί που θα εντυπωσιάζει και θα ενισχύει τον χαρακτήρα του χώρου. Άλλο σημείο αναφοράς για να μπει ένας πίνακας για σαλόνι μπορεί να είναι το τζάκι. Το ιδανικό ύψος για να τοποθετηθεί ο πίνακας είναι 1.45-1.55μ, δηλαδή περίπου στο ύψος των ματιών. Επίσης η αποστάση που αφήνουμε από κάποιο άλλο έπιπλο για να τοποθετήσουμε πίνακες ιδανικά είναι τα 10-20εκ.

all 7 chakra paintings- Τι πίνακα να διαλέξω για το σαλόνι;.
‘7 chakras’ – by Marie

4. Χρώματα και Συνδυασμοί:

Επιλέξτε χρώματα που συμπληρώνουν την υπάρχουσα παλέτα του σαλονιού. Μπορείτε να επιλέξετε έναν πίνακα με χρώματα που αντανακλούν τα χρώματα των επίπλων ή να διαλέξετε έναν πίνακα που δημιουργεί αντίθεση για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Συμπληρωματικά χρώματα ή χρώματα της ίδιας παλέτας θα σας δώσουν μεγαλύτερη αρμονία.

5. Κορνίζα:

Η κορνίζα είναι εξίσου σημαντική με τον πίνακα και πρέπει να επιλεγεί με προσοχή. Ανάλογα με το στυλ του σαλονιού και τον πίνακα, μπορείτε να επιλέξετε κορνίζες από ξύλο, μέταλλο, ή ακόμη και μια αόρατη κορνίζα για ένα μοντέρνο αποτέλεσμα. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης ή ένας έμπειρος πωλητής από κάποιο κατάστημα με κορνίζες και ακόμα ένας διακσομητής.

Τελικά, τι πίνακα να διαλέξω για το σαλόνι;

Η επιλογή του κατάλληλου πίνακα για το σαλόνι σας είναι μια ευκαιρία να εκφράσετε την προσωπικότητά σας και να δημιουργήσετε έναν χώρο που αντανακλά τα ενδιαφέροντά σας. Λάβετε υπόψη τα παραπάνω κριτήρια – στυλ, μέγεθος, χρώμα, θέμα, σημασία – κατά την επιλογή σας. Με μια προσεκτική επιλογή, ο πίνακας σας θα γίνει ένα κομψό και σημαντικό στοιχείο της διακόσμησης σας, προσθέτοντας χαρακτήρα και ζωντάνια στον χώρο σας. Ελπίζω διαβάζοντας το blog μου να απάντησα στην ερώτηση τι πίνακα να διαλέξω για το σαλόνι;.

overcomer portrait mockup-3
 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για θέματα που αφορούν την τέχνη και τη διακόσμηση? Ακολούθησε τους λογαρισμούς μου στο

Instagram: https://www.instagram.com/marieartisticjoy/

και στο Facebook: https://www.facebook.com/marieartisticjoy

With Artistic Joy,

Marie

Share This